Nikon kamera

De små lommekameraer som f.eks. Sony W810D og Sigma Kompakt DP3. Disse kameraer er først og fremmest designet til at kunne være i lommen eller en lille (dame)taske. De tager som regel glimrende billeder men er ikke voldsomt hurtige. De nyeste af dem er med indbygget stabilisering så du undgår rystede billeder hvis lyset ikke er supergodt. Priserne ligger ca. fra 1000 til 2500 kroner. Flere af dem er helt blottede for optisk søger så du kun kan tage billeder ved at bruge skærmen som søger – Det er nemt at se hvad du får med på billedet, men det koster på batteritiden. Denne type er for dig der bare skal have et kamera der kan tage billeder – måske også filmklip – og gerne betaler lidt mere for at det er småt og elegant.

Semikompakt

Større end de kompakte, men mindre end Superzoom – og et meget bredt spænd i pris. Semikompakt er en lidt blandet klasse – Canon er repræsenteret fra deres A560 der i skrivende stund koster 900 kroner. For de penge får du 7.1 megapixel, glimrende billedkvalitet og et kamera der kører på alm. AA batterier. I den anden ende af skalaen hos Canon er deres G9 – 12,1megapixel, stabilisering, fremragende optik og mulighed for at optage i RAW. Til gengæld koster det i skrivende stund omkring 3000 kroner. Nikon er tilsvarende dækket ind fra Coolpix P50 til Coopix P5100. Semikompakt er for dig der skal have et kamera men ikke vil betale for at det bliver så småt som muligt. De dyrere i klassen (G9 og Coolpix P5100) er det bedste kompromis mellem billedkvalitet, størrelse og pris.

Superzoom

Storebrøderene til de semi-kompakte – Superzooms er som navnet antyder udstyret med voldsomme (10-15x) zoomobjektiver der lader dig komme HELT tæt på dit motiv uden at skulle bruge 60.000 på et spejlreflekskamera med 500mm objektiv. Billedkvaliteten er som regel god, men vær opmærksom på at skarpheden kan variere alt efter om du er zoomet helt ind, ud eller er lidt midt i mellem. Et af de vildeste eksempler er Olympus SP-570 UZ med 20(!)x optisk zoom. Superzoom er til dig der vil være godt dækket ind, uanset om motivet sidder ved siden af dig og drikker rødvin eller løber på fodboldbanen. Til gengæld må du leve med at kameraet nok skal have sin egen taske.

Spejlrefleks

Nu begynder det at fylde – og blive dyrt. Til gengæld får du fantastisk billedkvalitet, et LYNhurtigt kamera og mulighed for at udskifte objektiver, flash osv. så det passer dit behov. Spejlrefleks kameraerne er klar øjeblikkeligt – der er ikke nogen opvarmingstid som på deres mindre brødre. Tænd & skyd. De “langsomste” af dem på markedet i øjeblikket leverer 3 billeder i sekundet når du holder knappen nede – de hurtigste klarer 10! Alt dette imens de kan holde fokus på en rallybil der drøner forbi dig eller en fugl i flugt. Digitale spejlreflekskameraer starter omkring 4000 kroner for et sæt med kamerahus og kit-objektiv (typisk 18-55mm). Men herfra kan du godt vinke farvel til opsparingen hvis du bliver bidt af det… Der er altid lige et lækkert objektiv man kunne tænke sig – eller en ny flash eller… Et hurtigt tjek på nettet viser at mit kamera med objektiver og flash pt. repræsenterer ca. 33000,- (Netpriser ex. fragt). Hertil kommer tasker, stativ, filtre, hukommelskort, ekstra batterier osv… Hvis du går DSLR vejen, så tag lommepenge med.

Hvad får man så for alle de penge? Du får det hurtigst mulige kamera med bedst mulig billedkvalitet og muligheden for at tilpasse det 100% til dit behov. Om du vil fotografere myrer eller kampfly, så kan det lade sig gøre i sublim kvalitet. Tilsæt kun talent og en stor pose penge.

Mellemformat

Sagde jeg at spejlrefleks var dyrt? Undskyld – Hasselblad er dyrt! Regn med 180.000 kroner for et Hasselblad H3D-39. Det er langsomt, det er stort og det kan ikke tåle regn. Til gengæld får du den ULTIMATIVE billedkvalitet til dine studieoptagelser. Synd at vi skal et stykke over plakater i 50x70cm før det kan ses. Og selv der skal man vide hvad man kigger efter for at se det er pengene værd.