Overvågning

Det er måske ikke så mærkeligt, at der er flere og flere mennesker, det benytter sig af videoovervågning. Først og fremmest skyldes det formodentlig nok, at udstyret er blevet meget mere brugervenligt igennem de seneste par år, og så er prisen også faldet en del, hvilket har noget at skulle have sagt. For selvfølgelig har der været mange boliger, der har været overvåget med videokameraer før i tiden, men der var det ikke så nemt at få det installeret og sat op, som det er den dag i dag. Og så kostede det også ti gange mere dengang. Men hjælper video overvågning eller er det blot spild af penge?

Så nu hvor det er blevet meget nemmere og billigere at få sat op, så har det også fået folk op at stolene. For hvis der er et sikkerhedssystem, som giver boligejere en god fornemmelse i maven, så er det videoovervågningen. Mange har normale alarmer installeret, men hvis de selv kunne vælge, og hvis det ikke kostede mere at få videoovervågning i stedet for, så ville vi formodentlig se et stort fald i antallet af alarmer i hjemmene. For folk føler sig bare meget mere trygge, når bygningen er overvåget af et kamera i stedet for en alarm, der bare bimler op, når der kommer ubudne gæster, som f.eks. var tilfældet hos Woode and Pellets vi skrev om tidligere, hvor de fik stjålet en større mængde brænde og briketter.

Og det er selvfølgelig også forståeligt, da man i så fald har nogle meget mere konkrete beviser, hvis man en dag skulle være udsat for et indbrud. Har man bare en normal alarm, så har man jo ikke en jordisk chance for at kunne bevise, hvem der har været i huset. Så har man måske bare et tidspunkt at gå efter, og det hjælper jo ikke meget i efterforskningen. Har man derimod billeder af gerningsmanden, så kan det meget nemmere føre til en anholdelse af vedkommende, da man har noget meget mere konkret at gå efter. Det sker at en indbrudstyv er maskeret når han bryder ind i et tomt hjem, men ofte vælger de at undlade den slags det er besværligt at have på og skulle nogle gå forbi og kigge ind, ser man med det samme at der er tyveknægte på spil.

Så hvis du går og overvejer, om du skal have evt trådløs videoovervågning installeret i din bolig, så kan det helt klart betale sig. Især hvis du har en fornemmelse af, at du er meget udsat for indbrud, tyverier og hærværk. Først og fremmest kan det skræmme de kriminelle væk, da de godt er klar over, at der er meget større chance for at blive taget, hvis man først er blevet optaget på video. Dernæst har du som sagt nogle helt andre former for beviser, når du skal kontakte politiet, og det kan kun være med til at gøre arbejdet nemmere for dem.

Og du vil som sagt ikke være den eneste, der er skiftet fra de normale alarmer til videoovervågning. Flere og flere danskere gør det, og det er da både en god og dårlig statistisk. Den er god, fordi det bare tyder på, at det er blevet nemmere og billiger at få det installeret, og samtidig er det også blevet mere brugervenligt, så flere og flere kan finde ud af håndtere systemet. Og det er jo meget godt. Desværre er det på den anden side også bare en lidt skræmmende statistisk. Nogle nøjes også med blot at sætte et skilt op med et billede af et videokamera og så håbe på at det hjælper. Desværre kende langt de fleste tyve allerede til dette trick og lader sig sjældent skræmme af disse skilte.

For når der er flere og flere mennesker, der får installeret et overvågnings system eller alarm, så betyder det jo så bare også, at der er flere og flere, der er udsat for indbrud, chikane eller hærværk. Og det er jo en negativ udvikling. Så selvfølgelig er det godt, at man måske kan komme det til livs, når man får installeret et videoovervågningssystem. Men det tyder på, at der fortsat er et stigende antal indbrud, og det er jo en vej i den gale retning. Men få det selv installeret, hvis du mener, at det kan være med til at spare dig for en masse problemer med kriminalitet. Især mange kioskejere har over de senere år oplevet en større stigning i antallet af butikstyveri, og selvom det meste af det er i småtings afdelingen, så løber det alligevel op i længden og kan i værste tilfælde, helt fjerne butikkens overskud. Rigtig mange små butikker og kioske har måtte lukke ned, på grund af store problemer med butikstyveri. I følge de seneste tal fra JK Network, så er faktisk hver 15′ kiosk truet af dette problem.

Et spørgsmål som vi ofte får er – hjælper det med billig videoovervågning og alarmer eller er det spild af penge? Det er faktisk et svært spørgsmål at svare på da det afhænger af flere ting. For nogle giver det en ekstra følelse af sikkerhed som gør at man sover trykt om natten, det alene er for mange det hele værd og netop derfor at flere og flere vælger at bruge penge på ting som alarmer og kameraovervågning. De fleste tal og statistikker viser dog at de steder hvor man har fået installeret video overvågning har haft en formindskelse i antallet af indbrud, så ja det virker. Men man skal dog vælge den løsning der passer til sit behov, for nogle er det måske 6-12 kamera mens det for andre er mere end nok med 2-4. vælger man den rigtige løsning er det bestemt ikke spild af penge at investere i en eller anden form for video overvågning.